Energiaitalok testközelből

A blog a különböző Magyarországon forgalomban lévő energiaitalok tesztelésével, elemzésével foglalkozik. Az energiaitalokról részletes leírás illetve azok tartalmáról egy átfogó táblázat található minden tesztben. A pontok 0-5-ig terjedhetnek annak függvényében, hogy az adott rész mennyire jó, vagy éppen mennyire rossz (0 legrosszabb, 5 legjobb). A kritikáink csak a saját véleményünket tükrözik!

Feedek

Archívum

Nyakló nélkül döntjük magunkba az energiaitalokat – felmérés

GabrielHu 2010.05.02. 20:34

Nyakló nélkül döntjük magunkba az energiaitalokat – felmérés

Tovább szárnyal az energiaital kiskereskedelmi forgalma, és meghaladta a 14 milliárd
forintot 2009. februárja és 2010. januárja között. Ez 15 százalékkal több, mint az előző
hasonló időszakban. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat
kiskereskedelmi indexe.
Az átlagárak csökkenése következtében a mennyiségben mért forgalom 25 százalékkal
növekedett; immár több mint 240 ezer hektolitert adtak el a boltokban, egy év alatt.
Egy liter energiaital mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára legutóbb
december-januárban 636 forint, - 18 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi
hasonló periódusban.

Ugyanakkor a kereskedelmi márkák piaci részaránya nem nőtt, hanem csökkent, szemben az általános trendekkel. Mennyiségben 28 százalékkal részesedtek az energia- és sportitalok bolti eladásából a láncok saját márkái, 2009. december-2010. januárban, míg az egy évvel korábbi periódusban még 40 százalékkal.
Szintén eltér az élelmiszerek többségének trendjétől a bolttípusok megoszlása a forgalomból.

Ugyanis tovább nőtt a hagyományos kis boltok részaránya, míg a nagy eladóterű üzleteké és a benzinkutaké csökkent.
A sportitalok bolti eladása szintén gyors ütemben növekszik. Értékben a piac 10 százalékos
bővülése egyik évről a másikra azt jelenti, hogy kiskereskedelmi forgalmuk meghaladja az évi 400 millió forintot. Mennyiségben viszont mínusz 2 százalékot regisztrált a Nielsen.

Az energia- és sportitalok mennyiségben mért kiskereskedelmi és benzinkúton mért forgalmából a bolttípusok részesedése (százalék)


 

 

 

 

Az energia- és sportitalok mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára az elmúlt  időszakban (forint/liter)


 

 

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20100426_energiaital_fogyasztas_nielsen_felmeres

Címkék: vásárlás hvg energiaital megoszlás

1 komment

Az energiaital mellékhatásai

GabrielHu 2010.05.02. 20:25

Az energiaital mellékhatásai

Az energiaitalok lehetséges leggyakoribb mellékhatásai:

• Gyomor-bél rendszeri hatások: Lassítja a gyomor ürülését, dehidrációt (kiszáradást), hányingert, hányást, hasmenést okozhat
• Idegrendszeri hatások: stimulálja a központi idegrendszert, remegést, izgatottságot, sőt hozzászokást okozhat
• Vizelet-kiválasztó rendszerre gyakorolt hatások: növeli a vizelet mennyiségét, így fokozza a kiszáradást.

Címkék: hatások mellékhatások

Szólj hozzá!

Hogyan hat az energiaital?

GabrielHu 2010.05.02. 20:17

Hogyan hat az energiaital?

Hosszú vezetés közben, egész éjszakás buli alatt, vagy egy rémesen nehéz vizsga előtti éjjelen minden különösebb gondolkodás nélkül hajtjuk fel kedvenc energiaitalunkat, és nem különösebben érdekel minket, hogy mivel éri el varázslatos élénkítő hatását.
Két fő összetevője a cukor és a koffein. Egy energiaital átlagosan 80 mg koffeint tartalmaz, ami körülbelül megegyezik egy csésze kávé koffeintartalmával. Ezen túl még egyéb anyagok is találhatóak benne, amelyek javítják a teljesítőképességet, és fokozzák az éberséget.

Nem meglepő talán, hogy az energiaitalok Japánból származnak. Első ízben egy ottani gyógyszeripari vállalat „kutyult” ki ilyen italt 1962-ben, a saját alkalmazottai számára, hogy azok az éjszakába nyúlóan is produktívan tudjanak dolgozni…
Ebben az első energiaitalban már helyet kapott a taurin, amely azóta is állandó hozzávalója a legtöbb teljesítményfokozó innivalónak. A taurin egy aminosav, az emberi szervezet maga is előállítja, és a szívverés, valamint az izmok összehúzódásának szabályozásában van szerepe. Élettani hatása még nem pontosan ismert, de elősegíti a glükóz sejtekbe áramlását, így energiát biztosít, és növeli a fizikai teljesítőképességet. A ginzeng, a guarana mag, és a ginkgo biloba mind növényi összetevők, és a szakirodalom szerint energizáló hatásúak, valamint növelik a koncentrálóképességet. A B vitaminok a cukor energiává való átalakításában segédkeznek, és javítják az izomtónust.

Az energiaitalok általában véve nem veszélyesek az egészségre, de nem árt, ha mértékletesen fogyasztjuk őket. A túl sok koffein heves szívdobogást, kellemetlen túlpörgött állapotot eredményezhet. Jelentős a vízhajtó hatása is, ezért megterhelő sportoláshoz, vagy egész éjszakai táncoláshoz nem célszerű nagy mennyiségű energiaitalt inni: a fokozott vizeletürítés és az erős izzadás vészes kiszáradáshoz vezethet. Ugyanígy dehidratációt okozhat az energiaital és a tömény alkohol keverése, ráadásul alkoholmérgezést szenvedhetünk, mivel az energiaital okozta éberség miatt nem vesszük észre, hogy ténylegesen mennyi szeszesitalt fogyasztottunk!

Forrás: http://www.energiadrink.hupont.hu/4/hogyan-hat-az-energiaital

Címkék: hírek hatás energiaital

Szólj hozzá!

Shot energy drink

GabrielHu 2010.05.02. 20:16

Shot energy drink

Az utóbbi időben egyre több helyen találkozunk a kis palackos, extra erősnek hirdetett, shotnak nevezett energy drinkekkel. De vajon miben különböznek az átlag energiaitaloktól az áron kívül?
Sokkal több koffein, taurin stb. van bent mint az átlag energiaitalokban. Mivel sokkal kissebbek, mint az átla drinkek, ezért praktikusabbak, könnyebben magunkal vihetők. Ezek az italok szénsavmentesek ami furcsának tűnik, de ezeket az energyket két módon fogyaszthatjuk: az egyik, hogy fogunk egy üveggel és felhajtjuk, a másik pedig, hogy felhigítjuk. Ízük elég intenzív, így még higítás után és élvezhető.

Én eddig egy shot energyt kostóltam, a "925 Energy Shot"-ot, melyről bővebb információt találhattok az oldalon. Jelenleg 3 cég forgalmaz szerény kis hazánkban energiaitalt: az imént már említett 925 Energy Shot, a már mindenki által híres Red Bull és a Coca-cola által forgalmazott Burn.

Forrás: http://www.energiadrink.hupont.hu/61/az-energiaitalok-uj-generacioja

Címkék: hírek drink energiaital energy shot

Szólj hozzá!

Energiaitalok – tényleg használ vagy csak reklámfogás?

GabrielHu 2010.05.02. 19:32

Energiaitalok – tényleg használ vagy csak reklámfogás?

Az energiaitalok divatba jöttekor úgy gondolták, hogy az elvesztett energiát fogja pótolni. Azonban mára egészen megváltozott a szerepük. Minden nagyobb buli elengedhetetlen kelléke, tulajdonképpen buli italként fogyasztjuk.
Az energiaitalok összetételükben nagyon hasonlítanak egymásra. Tulajdonképpen alap dolog a cukor és a koffein. Ez az alapja minden egyes energiabombának. Megjelentek azonban a cukormentes energiaitalok is. Ami körülbelül a só mentes só szerepét tölti be. Ugyanis az energiaitalok hatóanyaga pont a gyorsan felszívódó cukor és koffein együttes hatásában van.
A koffein szűkíti a perifériás ereket, viszont tágítja az agyban található ereket. Ezáltal több tápanyag kerül az agyba. A koffein mellett másik gyakori összetevő a taurin. A taurin serkenti a sejtek anyagcseréjét. Ez egy természetes aminosav, azonban ha alkohollal keverik, mérgező vegyületek alakulhatnak ki.

Manapság ugyanis nagy divat lett az alkohollal kevert energiaital. Az alkohol maga is gyorsítja az energia-felvételt, de más anyagokkal hatása személytől és helyzettől függően változhat. Discoban azonban nem árt vigyázni, ugyanis kellemetlenséget okozhat. A koffein és az alkohol vízhajtó hatása összeadódik, ami kiszáradáshoz, rosszulléthez vezethet.
Az energiaitalokban gyakran találunk vitaminokat is. Ezek nem azért vannak bennük, hogy egészségesebbek legyenek, hanem hogy ezáltal is fokozzák az anyagcserét. Sokukban szénsavat is találunk. A szénsav megnyitja a gyomorszájat, ezáltal gyorsítja a folyadék tovább haladását a vékonybélhez, mely élénkíti a felszívódást
Fontos tudni, hogy az energiaitalok szomjoltásra alkalmatlanok. Mivel a folyadéknyomás magasabb bennük mint az emberi szervezetben, így kiszáradáshoz vezethet. Ha elfáradtunk és meleg van, sokkal inkább részesítsük előnyben az izotóniás sportitalokat. Ezek kifejezetten a verejtékezés által elpárolgott vízmennyiséget, ásványi anyagokat pótolják.

Sajnos a köztudatban nincs eléggé elkülönítve a két italféle. Sokkal inkább találóbb elnevezés lenne az élénkítő ital. Nem nagyon van olyan élethelyzet, ahol a szervezetnek szüksége lenne energiaitalra. Azon kívül, hogy sportolás mellet inni szénsavtartalma miatt tilos, a koffeintartalma deciliterenként 30 mg, ami két duplakávénak felel meg. Hatása a különböző adalékanyagok miatt más, jóval hosszabb ideig tart.
Kitolja a fáradtságtűrés küszöbét, amely pár esetben (pl. hosszas autóvezetés) jó lehet, de valójában nem ajánlatos. Heti egy két dobozzal még nem káros, de rendszeres fogyasztása a májat és a szívet egyaránt nagymértékben károsíthatja.

Szóval csak mértékkel fogyasszátok!

(Cs.B.)

Forrás: http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/eves_es_mozgas/79/energiaital

Címkék: energiaital hatása kamu?

Szólj hozzá!

Teszt: TESCO Energiaital

GabrielHu 2010.05.02. 19:02

Teszt: TESCO Energiaital

A tesztek sorozatát ezen „remekművel” kezdeném, amit már mindenki próbált (vagy legalábbis ismeri).

Talán azzal kezdeném (amin gondolom, senki sem lepődik meg), hogy ilyet NE vegyetek! Maximum akkor ha tényleg hatalmas akció van és szinte utánatok dobják! (Alkohollal együtt ugyan TILOS fogyasztani azonban mégis ezt ajánlom erre a célra. Hogy miért? Azt mindjárt megtudjátok!)

Már a vásárlás kezdetén úgy álltam hozzá, hogy tudtam, nem ez lesz a favorit italom. A csomagolása a szokásos alumínium doboz, amire valami iszonyat ronda grafikát nyomtattak (tudom, hogy tuskós, de akkor is). Természetesen a szokásos kék fehér kivitelben készült (mint minden más „minőségi” termékük).

A felbontás után enyhe, nem túl erős tutti-frutti illat csapta meg az orromat. Tulajdonképpen csak az illata ilyen „jó”. (Igen sok idéző jelet használok mivel lényegében leírhatatlan rossz ez az energiaital.)

Első kóstolásra nem érzel mást, mint a víz+szén-dioxid kombinációját, egy kis enyhe kesernyés utóíz kíséretében. Ez a helyzet a későbbiek során nem változik (talán egy picit érezhetőbbé válik a tutti-frutti). A kesernyés, savanykás utóíz végig megmarad, még jóval az elfogyasztása után is (ami azért valljuk, be kissé zavaró tud lenni).

Az élénkítő hatásáról nem tudok mit mondani. A benne lévő koffein valamennyire felébreszt, de nem mondanám azt, hogy sokkalta élénkebb lennék.

Az egyetlen plusz pont, amit fel tudunk írni neki az az, hogy sok (400 mg) taurin van benne, ami azért valljuk be nem rossz. Viszont oda kell figyelni a fogyasztására mivel a napi adag taurin 1/3-át bevisszük vele a szervezetünkbe (ami nagy mennyiségben nem túl előnyös a szervezet számára).

Összességében egy szokásos silány minőségű termék (ami a tuskótól várható volt), élénkítő hatásról inkább nem beszélnék, gyenge alig érezhető íz, rászokás veszélye senkit sem fenyeget. Nem ajánlott! Az ár/érték-minőség arány egyenlőtlen, egyáltalán nem éri meg az árát. (Maximum alkohollal együtt, ha azt szeretnénk elérni, hogy az alkohol íze domináljon a koktélban és ne az energiaitalé!)

 

100 ml tartalmazza
Fehéje 0,40 g
Széndhidrát 11,60 g
Ebből cukor 11,60 g
Zsír 0,0 g
Koffein 32,0 mg
Taurin 400,0 mg

 

Összefoglalás

Ár 100 Ft,-
Mennyiség 250 ml
Kapható TESCO
Koffein 32 mg/100 ml (80 mg)


Pontok
Külső megjelenés  0 pont
Ár/Érték  1 pont
Íz  0 pont
Illat  2 pont
Élénkítő hatás  1 pont
Tartalom  2 pont

 

 

Címkék: nem teszt tesco rossz gazdaságos energiaital ajánlott

2 komment

Mennyire veszélyesek az energiaitalok?

GabrielHu 2010.05.02. 17:04

Mennyire veszélyesek az energiaitalok?

Napjainkban egyre többen fogyasztanak energiaitalokat fáradtságűzőként, aktivitásfokozóként. Nem szabad elfeledkezni azonban arról, hogy ezek a termékek koffeint, és más, a koffein hatását felerősítő összetevőket tartalmaznak, melyek nagy mennyiségű fogyasztása túladagolást okozhat. A témában tartott konferencián szakértők figyelmeztettek az energiaitalok veszélyeire.

Mennyire biztonságosak az energiaitalok? címmel konferenciát szervezett az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, valamint a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal 2010. április 13-án. A konferencia kapcsán az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, az Oxiológiai-Sürgősségi, Honvéd- és Katasztrófa-orvostani Szakmai Kollégium, valamint a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium az alábbi felhívást teszi közé:
 
Felgyorsult világunkban egyre többen fogyasztanak energiaitalokat fáradtságűzőként, aktivitásfokozóként. Ezeket a hatásokat emelik ki a különböző reklámok is. Nem szabad elfeledkezni azonban arról, hogy az energiaitalok koffeint, és más, a koffein hatását felerősítő összetevőket tartalmaznak. Nagy mennyiségű koffein fogyasztása előidézheti a koffein-túladagolás tüneteit: erős hányingert és hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot.

Koffein, csak mértékkel!
Koffein-tartalmú ital fogyasztásához nem szokott egyének, vagy 18 év alatti gyermekek esetében a túladagolás akár halálhoz is vezethet. Az energiaitalok túlzott fogyasztása – amelyet a reklámok is ösztönöznek - elterjedt a fiatalok körében, miközben egyre többféle, és egyre koncentráltabb termékek kerülnek forgalomba.

Az egészségügyi szervezetek ezért az alábbi felhívással figyelmeztetnek az energiaital-fogyasztás veszélyeire:
- A 18 éves kor alatti gyerekeket oktató, ellátó intézmények (iskolák, kollégiumok, otthonok) területén ne értékesítsenek, és ne fogyasszanak ilyen italokat!
- A szülők ne adjanak gyermekeiknek energiaitalt, és figyeljenek arra, hogy azok lehetőleg ne is fogyasszanak ilyen terméket!
- Az energiaital nem pótolja a napi folyadékbevitelt, ezért senki ne igya azt üdítőital vagy víz helyett!
- Az energiaitalok koffeintartalmát a terméken fel kell tüntetni, ha az eléri a 150 mg-ot literenként! A forgalomban lévő energiaitalok legtöbbjének koffein-tartalma magas, akár háromszorosa is lehet egy csésze kávé koffeintartalmának.
- Várandós nők és szoptató anyák ne fogyasszanak energiaitalt! A túlzott koffeinbevitel a magzat, vagy a csecsemő szervezetébe juthat, egészségre káros hatású.
- Ne fogyassza együtt az energiaitalokat alkohollal, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, kábítószerekkel, egyéb tudatmódosító szerekkel! Ez kiszámíthatatlan, előre megjósolhatatlan következményekkel járhat.
- Intenzív fizikai terhelés, sporttevékenység során fogyasztott energiaital életveszélyes szívritmus-zavarhoz vezethet.

Legyen nagyon körültekintő, ha Interneten keresztül rendel energiaitalt! A világhálón illegálisan forgalomban lévő energiaitalokhoz is hozzá lehet jutni. Ezek a termékek félrevezető jelöléssel lehetnek ellátva, illetve a magas koffeintartalmon túlmenően egyéb, egészségre káros összetevőket is tartalmazhatnak, amelyek súlyos megbetegedéshez, akár halálhoz is vezethetnek.

Az energiaitalokat a 18 év alattiaknak szóló TV-műsorok reklámidejében, illetve egyéb, e korosztálynak szóló médiatermékekben, valamint a 18 év alatti fiatalokat is célzó rendezvényeken ne lehessen reklámozni!

Minden olyan energiaital címkéjén, amely magas koffein-tartalmú, jelenjen meg a „18 éven aluliaknak, várandós nőknek és szoptatás alatt, valamint koffein-érzékenyek számára fogyasztása nem ajánlott” felirat!

Ne feledje!
Az energiaital által előidézett mesterséges pörgés megterheli a szervezetet, felborítja a normál életritmust, ami újabb és újabb energiaital fogyasztására ösztönözhet. Az ördögi kör vége egy kimerült, energiáját vesztett szervezet lesz, amely egészségkárosodáshoz vezet.

Az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű alvás biztosítja az igazi energiát és jelenti az egészség megőrzését!

Forrás: http://drinfo.hu/eletmod/taplalkozas/jo-tudni/9595-mennyire-veszelyesek-az-energiaitalok

Címkék: orvos veszély leírás információ energiaital

Szólj hozzá!

Mi is az energiaital?

GabrielHu 2010.05.02. 16:46

Energiaital
    
(A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából. - Link a post alján!)
Az energiaital olyan üdítőital, amely egy bizonyos ideig fokozza az emberi szervezet anyagcseréjét, az ébrenlétet és a teljesítőképességet.

Forgalmazásuk
Kereskedelmi forgalmazásukhoz a legtöbb országban az élelmiszeripari hatóság egyszerű engedélye szükséges. Vannak azonban olyan országok is, ahol az energiaitalok normál italként történő fogalmazása, értékesítése tilos, például:
- Franciaország
- Olaszország
- Dánia
- Norvégia
Franciaországban csak a taurin nélküli energiaitalok forgalmazása engedélyezett.

Összetétel
Taurin
(2-aminoetán-szulfonsav, H2N-CH2-CH2-SO2-OH) nem fehérjeépítő aminosav (pontosabban aminoszulfonsav, ezeket meg szokás különböztetni a hagyományos aminosavaktól). A taurin az emberi szervezetben is előforduló kéntartamú aminosav (az aminosavak a fehérjék alkotórészei), amely legnagyobb mennyiségben az agyban és az idegrendszerben található meg. Az emberi szervezetben kilogrammonként 1 gramm taurin van. Legfőbb forrásai a tenger gyümölcsei (kagyló, rák) és a hal. Alkoholban nem, forró vízben viszont jól oldódik. Energiatovábbítóként és méregtelenítőként működik. Stabilizálja a sejtmembránokat és szabályozza a kalciumkoncentrációt. Különböző módokon részt vesz a teljesítmény és az egészség megőrzésének folyamatain, többek közt a folyadékok szintjének szabályozásával az izomsejtekben, az ásványok szállításával, hatással van az inzulin és az adrenalin szintjére, az anyagcserére, a zsiradékok emésztésére, az immunrendszerre, valamint a koleszterinszintre. Csökkenti továbbá az izomszövetek lebomlását, valamint növeli az izomerőt-és tömeget. Utánozza az inzulin szerepét és segíti az aminosavak és a glükóz izomsejtekbe jutását
Bár az optimális mennyiség még nincs meghatározva, napi 3 adagra szétosztott 500–1000 mg-os dózis javasolt aktív személyek számára.
Extrém magas mennyiségek toxicitást okoznak, ami hasmenést, depressziót, rövid távú memóriavesztést és fekélyt eredményezhet.

Koffein
A koffein (INN: caffeine) (1,3,7-trimetil-xantin, C8H10N4O2) fehér, keserű ízű, kristályos vegyület. A kávé (1-1,5%), tea (2-5%) és kóladió (kb. 1,5%) alkaloidja. Kis mennyiségben a kakaóbab is tartalmazza. Amíg nem sikerült azonosítani, a teában lévő élénkítő anyagot a koffeintől eltérőnek tartották, és teinnek (vagy tininnek) nevezték, azonban kiderült, hogy a két vegyület egy és ugyanaz. Olvadáspontja: 238 °C, 178 °C fölött szublimál. Vízben rosszul oldódik A központi idegrendszert izgatja (különösen az agykérget), élénkíti a szívműködést, javítja a szellemi funkciókat, csökkenti a fáradtságot és álmosságot. Az izmok teljesítőképességét fokozza. Az agyalapi vegetatív központok izgatása révén emeli a testhőmérsékletet, a mellékveséből adrenalint vesz el, hatására a veseerek tágulása miatt fokozódik a vizeletkiválasztás. A nem kábító fájdalomcsillapítók hatását erősíti (elsősorban fejfájás esetén hatásos).
Azonnali energiapótlásért, stimulánsként vagy teljesítménynövelőként a kutatások 100–200 mg-ot javasolnak maximum napi 3 alkalommal.

B2-vitamin
A B2-vitamin (E101)vízben oldódó vitamin, riboflavin névvel is illetik. A riboflavin foszforilált formája a flavoproteinek koenzime, a flavinmononukleotid és a flavin-adenin-dinukleotid alkotórésze. A flavoproteinek lényegesek a szöveti légzésben és méregtelenítésben. A vastagbél baktériumai is elő tudják állítani, ezért a hiány nem túl gyakori, leginkább antibiotikumkezelésekhez kapcsolódóan alakul ki. Az immunrendszert támogatja, megnöveli a neutrofil kemotaktikus aktivitást. Részt vesz a biológiai oxidációs folyamatokban és az aminosavak anyagcseréjében. Hiányában bőr és nyálkahártya tünetek jelentkeznek: a nyelv és szájnyálkahártya begyulladhat, szájsarok berepedezhet, a szemfehérje eressé válhat, az arcon (orr, szem, száj) hámló bőrgyulladások jöhetnek létre. Anémia (vérszegénység) is kialakulhat. Hiánya általában több vitamin hiányával együtt fordul elő. A pajzsmirigy hormontermelésében is közreműködik, a vörösvértestek képzésében is részt vesz. Szükséges a B6-vitamin aktiválásához, és a triptofán niacinná alakításához. Fokozza az antioxidáns védelmet, a glutathion regenerálásában vesz részt. A riboflavin a májban a szervezetidegen anyagok (xenobiotikumok) lebontásához, átalakításához (metabolizmusához) is nélkülözhetetlen. Kiütések, bőrgyulladások kezelésére, migrén enyhítésére (nagy dózisokban, orvosi kontroll mellett), cataracta (szürkehályog) megelőzésére-kezelésére is használják (utóbbi indokoltsága megkérdőjelezhető). Sarlósejtes vérszegénységben napi kétszer 5 mg növelte a vasfelszívódást, kedvező hatású volt. Szervezetünk valószínűleg egyszerre nem tud 20 mg riboflavinnál többet felvenni.
Étrendkiegészítőkben riboflavinként vagy aktivált riboflavinként (riboflavin-5-foszfát) szokott előfordulni. A riboflavin fény hatására bomlik, ám a főzés nem teszi tönkre.
A napi szükséglet 3,6 mg/nap
A vizeletet sárgára színezheti, megadózisai hasmenést és fokozott vizeletelválasztást válthatnak ki. Viszketés, zsibbadás, égő érzés, fényérzékenység felléphet, különösen 100 mg-nál nagyobb adagok egyszerre történő elfogyasztása esetén.

B5-vitamin
A B5-vitamin, más néven pantoténsav testünk minden sejtje számára szükséges anyag. Némely esetben „stresszellenes” vitaminként is emlegetik, mivel a mellékvese hormonok és az esszenciális neuromuszkuláris transzmitterek (kémiai jelek, melyek az agyi funkciókat szabályozzák) termelésében játszik kulcsszerepet. A B5 a felhasználható zsírok elégetését, és a mellékveséket, valamint az immun-, és idegrendszert is támogatja. A B5 vitamint – elsősorban B-komplexek vagy mutivitaminok alkotóelemeiként – széles körben alkalmazzák, hogy javítsák az általános egészségi állapotot, továbbá hogy megnöveljék a hosszan tartó fizikai aktivitásból adódó stressz elleni védekezőképességet. Néhány orvos magas koleszterinszintű, arthritiszes fájdalomtól, allergiától vagy gyomorégéstől szenvedő pácienseinek javasolja használatát. pantoténsav hiánytünetei a következők:
- Haj és fejbőr rendellenességek - Fáradtság/gyengeség - Insomnia/alvászavarok - Bélrendszeri megbetegedések - Kéz-és lábzsibbadás
Kutatások alapján a pantoténsav a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:

- Szorongás - Depresszió - Stressz - Migrénes fejfájás - Alkoholizmus - Herpesz - Arthritisz - Különféle fájdalmak

Bár a B5-vitaminnak sokféle hasznos tulajdonsága van, inkább B-komplexek vagy jóminőségű multivitaminok alkotóelemeként találkozhatunk vele. Vannak példák a B5 vitamin önálló használatára, például hiánytünetek semlegesítése, a neurotranszmitterek termelésének elősegítése, a zsíranyagcsere, a koncentrációképesség továbbá más testi funkciók támogatása céljából történő alkalmazása.
A pantoténsav ajánlott napi mennyisége 10 mg.

Inozitol
A glukóz izomerjének tekinthető. Összegképlete C6H12O6 teljesen megfelel a cukorénak, csak nincsen benne aldehid-csoport. Aktív formája a foszfatidil-inozitol szabályozza a sejtmembránok működését és hozzájárul azok épségéhez, továbbá szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Akárcsak a kolin, az inozitol is lipotróp anyag, ami azt jelenti, hogy nagyban megakadályozza a zsír lerakódását a májban, ezáltal védi ezt a szervet, melynek igen sok betegsége az elzsírosodásra vezethető vissza. Az inozitol nyugató, sőt „vidámító” hatását elég sok kísérlet megerősítette, melyekben képes volt helyettesíteni depressziósok, illetve pánikbetegek gyógyszereit, tudnunk kell azonban, hogy mindez csak igen magas, kb. 12 grammos napi inozitol adagra érvényes. További előnyök: Csökkenti a koleszterinszintet, rendkívül fontos a haj egészséges növekedéséhez, hiánya akár kopaszodáshoz is vezethet, véd az erek megkeményedése ellen, segít elmulasztani az ekcémát.
Étkezés után, bő vízzel, naponta 3* 250–500 mg kell szedni, amennyiben a máj működését, vagy diétáját szeretnénk elősegíteni vele.

Guarana
A guarana egy örökzöld kúszónövény, mely az Amazonas esőerdeiben őshonos, és elsősorban Brazíliában termesztik A guarana alapvetően a koffein növényi formája. A meglepő igazság a guaranával kapcsolatban az, hogy míg számottevően segít időszakosan fokozni az energiaszintet (ami intenzív edzés előtt vagy reggel, ébredés után lehet jó kis „pörgető” hatást jelent), zsírokat lebontó és mobilizáló, energiává történő felhasználásukat elősegítő hatása egyfajta természetes zsírégetővé teszi. A guaranát tipikusan más stimuláló növényekkel együtt kombinálják, hogy így fokozzák zsírégető tulajdonságait. Lásd Koffein! A guarana potenciális zsírcsökkentő és energiafokozó hatásain felül a szexuális ösztönöket is fokozza, így növelve az általános elégedettség érzését, és ezáltal csökkentve az öngyilkossági hajlamot.
A javasolt felhasználandó mennyiséget általában 500 és 1,000 mg között határozzák meg, napi 3 alkalommal. A guaranát 22% koffeinre szokás standardizálni – egyszerűen szólva, 200 mg koffeinnel egyenértékű mennyiséghez 900 mg guaranára van szükségünk.

Ginzeng
A Ginseng egy adaptogén növény, melyet világszerte ismernek immunrendszer erősítő, agykapacitást növelő, szívet megóvó és stresszcsökkentő hatásairól. A gyógynövény-kereskedők „normalizáló” vagy „erősítő” anyagként emlegetik, és azt állítják, hogy automatikusan a test azon részében kerül felhasználásra, ahol szükség van rá. Kutatások alapján a panax ginseng a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos: - Vírusos fertőzések - Hepatitisz - Herpesz - Függőségek - Depresszió - Fáradtság/gyengeség - Stressz - Sugárfertőzés
A Ginsengből általában napi 250–500 mg ginzengkivonatot ajánlanak.
A túlzott mennyiségek fogyasztása álmatlanságot, orrvérzést, fejfájást, idegességet, hasmenést, bőrkiütéseket és hányingert okozhat.

B6-vitamin
Általánosan ajánlott: szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szélütés megelőzésére, depressziós tünetek enyhítésére, álmatlanság enyhítésére, alagút-szindróma kezelésére, a premenstruációs szindróma tüneteinek csökkentésére, asztmás rohamok enyhítésére Minden más vitaminnál, vagy ásványi anyagnál több folyamatban vesz részt a szervezetünkben. A B6-vitamin vízben oldódó vitamin, elterjedt neve még a piridoxin is. B6-vitamin hiányában bőr- és nyálkahártyatünetek, vérszegénység, ideggyulladás, bőrtünetek, bőr érzékennyé, sérülékennyé válik, bőrgyulladás, kopaszodás, repedezett, száraz bőr alakulhat ki, általános tünetek: gyengeség, levertség, fáradtság léphetnek fel. A B6 képes lehet növelni a szénhidrát anyagcsere hatékonyságát a glikogén lebontás fokozásán keresztül. Az idegrendszer és bőr működésében is részt vesz, de a csontok kollagén képzésében és a hemoglobin szintézisében is alapvető szerepe van. Fokozza a magnézium beépülését a szívizomzatba. Hányás és hányingercsillapító tulajdonsággal rendelkezik, ezért terhesség, sugárterápia esetén kedvező hatású. A hiánya az immunrendszer működésének gyengülésével jár, elősegíti az érelmeszesedés létrejöttét a homocisztein metabolizmusában bekövetkező zavar miatt, de szőrzet kihullás, bőrgyulladás, ideggyulladás, levertség és vérszegénység is kialakulhat az elégtelen pótlás következtében.
Napi ajánlott mennyiség (RDA) 2 mg felnőtteknek. Kiegészítőkkel gyakran 15–50 mg/nap mennyiségben is bevisszük
B6-vitamin túladagolása hosszútávon idegkárosodást okozhat. Az idegkárosodás teljes mértékben visszafordítható a vitaminszedés megszüntetésével.

B12-vitamin
A B12-vitamin, vagy más néven (cyano)kobalamin egy metil-donor. A metil-donorok olyan anyagok, melyek metil-csoportokat (egy szén és három hidrogén atomból álló molekula) képesek biztosítani más molekulák számára, például a sejthártya alkotóinak és neurotranszmittereknek. A kobalamin metil-donorként érintett a metionin homociszteinből történő visszaalakulásában, illetve a megfelelő energia metabolizmusban, immun- és idegrendszer-működésben.
A kobalamin, mint azt a B-vitaminok közé sorolás is mutatja, egy vízben oldodó vitamin. Létfontosságú folyamatokban vesz részt: alapvető szerepet játszik a sejtszintű anyagcserében, különösen a DNS és RNS szintézisében, elengedhetetlen a sejtek megújulásához, kiváltképp a vörösvérsejtek képződéséhez létfontosságú. Ezenkívül a B12-vitaminra szükség van az idegeket borító hüvely, a myelin képződéséhez. Ám nemcsak a képzésben, azok védelmében is igen fontos szerepe van: a szervezetbe (pl. dohányzással) bekerülő cianidokat megköti, így méregtelenít, és ezzel védi a myelint a károsodástól. (Emiatt fontos a sclerosis multiplex kezelésében is, ami az ideghüvelyek roncsolódásával jár együtt.) További előnyei -Idegvédő hatása van, nemcsak a myelin képzésében vesz részt, de semlegesíti a táplálkozással és dohányzással bevitt idegkárosító cianidokat is. Hatásos lehet idegfájdalom, zsibbadás, fülzúgás esetén is. - A homocisztein szintjének csökkentésével a vérben mérsékli bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. - Segíthet megelőzni bizonyos ráktípusokat (pl. tüdőrák). - Hangulatjavító hatása lehet, így enyhítheti a depressziót. - Szerepe lehet az Alzheimer-kór megelőzésében, illetve a sclerosis multiplex kezelésében. - És főleg: a B12-vitamin létfontosságú, a nem megfelelő bevitel vészes vérszegénységhez, idegkárosodáshoz vezet.
A különböző egészségügyi szervezetek általá ajánlott napi adag felnőtteknek 2.4-3 mcg körül van, gyerekeknél valamivel alacsonyabb, 1 és 2 mcg között.
Parenterális bevitel esetén néha allergiás reakciók jelentkeznek. (Pl. kitüések.) Orálisan szedve szinte semmiféle mellékhatásról nem tudni.

Niacin
A niacin B3 vitaminként és PP faktorként is ismert. A nikotinsavat 1867-ben vonta ki Huber dohánylevélből, de vitamin funkcióját ekkor még nem fedezték fel. Hiánybetegségét, a durva bőrt (pelle agra) már 1735-ben megfigyelték, de csak 1915-ben igazolta Goldberg, hogy a betegség kialakulásának táplálkozási okai vannak. 1937-ben Elvehjem és Spies mutatta ki pellagra-preventív (PP) tulajdonságát.
A B3-vitaminnak vitaminként két azonos aktivitású molekulája van, a nikotinsav és nikotinamid. Testünkben a nikotinamid az aktív forma, nagy része nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD) és nikotinamid-adenin-dinukleotid-foszfát (NADP) -ként fordul elő szervezetünkben. Ezek számos enzim működéséhez szükségesek. A szénhidrát, zsír és fehérje metabolizmusban nélkülözhetetlenek, a sejtek elektronszállításában is óriási szerepük van. A vitamin legnagyobb raktára a máj. Fehérje gazdag táplálkozás esetén nem alakul ki komoly hiányállapot (ez egyébként manapság csak fejlődő országokban gyakori), mivel triptofánból is képződik testünkben niacin. Vízben oldódó vitamin, túladagolása nem ismert.
A B3 szerepet játszik a nemi hormonok, a tiroxin és az inzulin szintézisében is. A két vegyület egyaránt megtalálható a különböző készítményekben, de a vitaminhiány megelőzésén kívül nem azonos a felhasználási körük. A niacin forma a vér koleszterin-szintjét csökkenti hatásosan, míg a nikotinamid forma az ízületi gyulladás (reumatoid arthritis és osteoarthritis -arthritis ~ ízületi gyulladás) kezelésében hasznos. Utóbbi lassíthatja vagy meggátolhatja az I-es típusú cukorbetegség kialakulást, valamint antikarcinogén hatása is van. A nikotinamid növeli az inzulinérzékenységet és az inzulin szekréciót, több vélemény szerint is képes az I-es típusú cukorbetegség kezdeti fázisában kitolni az inzulinigény növekedésének bekövetkeztét.
Ajánlott bevitele nőknek 15 mg/nap, férfiaknak 18 mg/nap, állapotos és szoptató nőknek 17–20 mg/nap. Fogamzásgátló szedése, nagy terhelések növelik az igényt. Energiafogyasztásra vetítve 1000 kcal energiára kb. 6,6 mg niacinnal számolhatunk mint ajánlott mennyiséggel, de 15–20 mg/nap-ra diéta esetén is szükség van! Sportolók igénye 30–40 mg/nap.
Csak orvosi előírásra szedjünk nagy dózisban niacint, mivel a veszély (májkárosodás) ebben az esetben elég nagy.

Ellenjavallat
Az ismertető címke általában hangsúlyozza, hogy az energiaital nem ajánlott:
- gyerekeknek,
- terhes nőknek,
- szoptatós anyáknak,
- magas vérnyomásban szenvedőknek,
- szívbetegeknek,
- koffein érzékeny személyeknek.
- alkohollal együtt fogyasztva.

Link: http://hu.wikipedia.org/wiki/Energiaital

Címkék: wiki energiaital meghatározás

Szólj hozzá!

Energiaitalok blog...

GabrielHu 2010.05.02. 16:41

Üdv mindenkinek...

Ezen kis blogban fogom nektek bemutatni az energia italok minden fajtáját. Ugyan van pár hasonló oldal, de úgy gondoltam, hogy megpróbálok egy, az eddigieknél jobb blogot összehozni, ahol tájékozódhattok az energiaitalokról, azok hatásáról összetevőriől stb.

Úgy gondolom bevezetésnek ennyi elég is, jöjjenek az első postok!

Üdv Gabriel

Címkék: bemutatkozás bevezetés kezdetek

1 komment

süti beállítások módosítása