Energiaitalok testközelből

A blog a különböző Magyarországon forgalomban lévő energiaitalok tesztelésével, elemzésével foglalkozik. Az energiaitalokról részletes leírás illetve azok tartalmáról egy átfogó táblázat található minden tesztben. A pontok 0-5-ig terjedhetnek annak függvényében, hogy az adott rész mennyire jó, vagy éppen mennyire rossz (0 legrosszabb, 5 legjobb). A kritikáink csak a saját véleményünket tükrözik!

Feedek

Archívum

Mi is az energiaital?

GabrielHu 2010.05.02. 16:46

Energiaital
    
(A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából. - Link a post alján!)
Az energiaital olyan üdítőital, amely egy bizonyos ideig fokozza az emberi szervezet anyagcseréjét, az ébrenlétet és a teljesítőképességet.

Forgalmazásuk
Kereskedelmi forgalmazásukhoz a legtöbb országban az élelmiszeripari hatóság egyszerű engedélye szükséges. Vannak azonban olyan országok is, ahol az energiaitalok normál italként történő fogalmazása, értékesítése tilos, például:
- Franciaország
- Olaszország
- Dánia
- Norvégia
Franciaországban csak a taurin nélküli energiaitalok forgalmazása engedélyezett.

Összetétel
Taurin
(2-aminoetán-szulfonsav, H2N-CH2-CH2-SO2-OH) nem fehérjeépítő aminosav (pontosabban aminoszulfonsav, ezeket meg szokás különböztetni a hagyományos aminosavaktól). A taurin az emberi szervezetben is előforduló kéntartamú aminosav (az aminosavak a fehérjék alkotórészei), amely legnagyobb mennyiségben az agyban és az idegrendszerben található meg. Az emberi szervezetben kilogrammonként 1 gramm taurin van. Legfőbb forrásai a tenger gyümölcsei (kagyló, rák) és a hal. Alkoholban nem, forró vízben viszont jól oldódik. Energiatovábbítóként és méregtelenítőként működik. Stabilizálja a sejtmembránokat és szabályozza a kalciumkoncentrációt. Különböző módokon részt vesz a teljesítmény és az egészség megőrzésének folyamatain, többek közt a folyadékok szintjének szabályozásával az izomsejtekben, az ásványok szállításával, hatással van az inzulin és az adrenalin szintjére, az anyagcserére, a zsiradékok emésztésére, az immunrendszerre, valamint a koleszterinszintre. Csökkenti továbbá az izomszövetek lebomlását, valamint növeli az izomerőt-és tömeget. Utánozza az inzulin szerepét és segíti az aminosavak és a glükóz izomsejtekbe jutását
Bár az optimális mennyiség még nincs meghatározva, napi 3 adagra szétosztott 500–1000 mg-os dózis javasolt aktív személyek számára.
Extrém magas mennyiségek toxicitást okoznak, ami hasmenést, depressziót, rövid távú memóriavesztést és fekélyt eredményezhet.

Koffein
A koffein (INN: caffeine) (1,3,7-trimetil-xantin, C8H10N4O2) fehér, keserű ízű, kristályos vegyület. A kávé (1-1,5%), tea (2-5%) és kóladió (kb. 1,5%) alkaloidja. Kis mennyiségben a kakaóbab is tartalmazza. Amíg nem sikerült azonosítani, a teában lévő élénkítő anyagot a koffeintől eltérőnek tartották, és teinnek (vagy tininnek) nevezték, azonban kiderült, hogy a két vegyület egy és ugyanaz. Olvadáspontja: 238 °C, 178 °C fölött szublimál. Vízben rosszul oldódik A központi idegrendszert izgatja (különösen az agykérget), élénkíti a szívműködést, javítja a szellemi funkciókat, csökkenti a fáradtságot és álmosságot. Az izmok teljesítőképességét fokozza. Az agyalapi vegetatív központok izgatása révén emeli a testhőmérsékletet, a mellékveséből adrenalint vesz el, hatására a veseerek tágulása miatt fokozódik a vizeletkiválasztás. A nem kábító fájdalomcsillapítók hatását erősíti (elsősorban fejfájás esetén hatásos).
Azonnali energiapótlásért, stimulánsként vagy teljesítménynövelőként a kutatások 100–200 mg-ot javasolnak maximum napi 3 alkalommal.

B2-vitamin
A B2-vitamin (E101)vízben oldódó vitamin, riboflavin névvel is illetik. A riboflavin foszforilált formája a flavoproteinek koenzime, a flavinmononukleotid és a flavin-adenin-dinukleotid alkotórésze. A flavoproteinek lényegesek a szöveti légzésben és méregtelenítésben. A vastagbél baktériumai is elő tudják állítani, ezért a hiány nem túl gyakori, leginkább antibiotikumkezelésekhez kapcsolódóan alakul ki. Az immunrendszert támogatja, megnöveli a neutrofil kemotaktikus aktivitást. Részt vesz a biológiai oxidációs folyamatokban és az aminosavak anyagcseréjében. Hiányában bőr és nyálkahártya tünetek jelentkeznek: a nyelv és szájnyálkahártya begyulladhat, szájsarok berepedezhet, a szemfehérje eressé válhat, az arcon (orr, szem, száj) hámló bőrgyulladások jöhetnek létre. Anémia (vérszegénység) is kialakulhat. Hiánya általában több vitamin hiányával együtt fordul elő. A pajzsmirigy hormontermelésében is közreműködik, a vörösvértestek képzésében is részt vesz. Szükséges a B6-vitamin aktiválásához, és a triptofán niacinná alakításához. Fokozza az antioxidáns védelmet, a glutathion regenerálásában vesz részt. A riboflavin a májban a szervezetidegen anyagok (xenobiotikumok) lebontásához, átalakításához (metabolizmusához) is nélkülözhetetlen. Kiütések, bőrgyulladások kezelésére, migrén enyhítésére (nagy dózisokban, orvosi kontroll mellett), cataracta (szürkehályog) megelőzésére-kezelésére is használják (utóbbi indokoltsága megkérdőjelezhető). Sarlósejtes vérszegénységben napi kétszer 5 mg növelte a vasfelszívódást, kedvező hatású volt. Szervezetünk valószínűleg egyszerre nem tud 20 mg riboflavinnál többet felvenni.
Étrendkiegészítőkben riboflavinként vagy aktivált riboflavinként (riboflavin-5-foszfát) szokott előfordulni. A riboflavin fény hatására bomlik, ám a főzés nem teszi tönkre.
A napi szükséglet 3,6 mg/nap
A vizeletet sárgára színezheti, megadózisai hasmenést és fokozott vizeletelválasztást válthatnak ki. Viszketés, zsibbadás, égő érzés, fényérzékenység felléphet, különösen 100 mg-nál nagyobb adagok egyszerre történő elfogyasztása esetén.

B5-vitamin
A B5-vitamin, más néven pantoténsav testünk minden sejtje számára szükséges anyag. Némely esetben „stresszellenes” vitaminként is emlegetik, mivel a mellékvese hormonok és az esszenciális neuromuszkuláris transzmitterek (kémiai jelek, melyek az agyi funkciókat szabályozzák) termelésében játszik kulcsszerepet. A B5 a felhasználható zsírok elégetését, és a mellékveséket, valamint az immun-, és idegrendszert is támogatja. A B5 vitamint – elsősorban B-komplexek vagy mutivitaminok alkotóelemeiként – széles körben alkalmazzák, hogy javítsák az általános egészségi állapotot, továbbá hogy megnöveljék a hosszan tartó fizikai aktivitásból adódó stressz elleni védekezőképességet. Néhány orvos magas koleszterinszintű, arthritiszes fájdalomtól, allergiától vagy gyomorégéstől szenvedő pácienseinek javasolja használatát. pantoténsav hiánytünetei a következők:
- Haj és fejbőr rendellenességek - Fáradtság/gyengeség - Insomnia/alvászavarok - Bélrendszeri megbetegedések - Kéz-és lábzsibbadás
Kutatások alapján a pantoténsav a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:

- Szorongás - Depresszió - Stressz - Migrénes fejfájás - Alkoholizmus - Herpesz - Arthritisz - Különféle fájdalmak

Bár a B5-vitaminnak sokféle hasznos tulajdonsága van, inkább B-komplexek vagy jóminőségű multivitaminok alkotóelemeként találkozhatunk vele. Vannak példák a B5 vitamin önálló használatára, például hiánytünetek semlegesítése, a neurotranszmitterek termelésének elősegítése, a zsíranyagcsere, a koncentrációképesség továbbá más testi funkciók támogatása céljából történő alkalmazása.
A pantoténsav ajánlott napi mennyisége 10 mg.

Inozitol
A glukóz izomerjének tekinthető. Összegképlete C6H12O6 teljesen megfelel a cukorénak, csak nincsen benne aldehid-csoport. Aktív formája a foszfatidil-inozitol szabályozza a sejtmembránok működését és hozzájárul azok épségéhez, továbbá szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Akárcsak a kolin, az inozitol is lipotróp anyag, ami azt jelenti, hogy nagyban megakadályozza a zsír lerakódását a májban, ezáltal védi ezt a szervet, melynek igen sok betegsége az elzsírosodásra vezethető vissza. Az inozitol nyugató, sőt „vidámító” hatását elég sok kísérlet megerősítette, melyekben képes volt helyettesíteni depressziósok, illetve pánikbetegek gyógyszereit, tudnunk kell azonban, hogy mindez csak igen magas, kb. 12 grammos napi inozitol adagra érvényes. További előnyök: Csökkenti a koleszterinszintet, rendkívül fontos a haj egészséges növekedéséhez, hiánya akár kopaszodáshoz is vezethet, véd az erek megkeményedése ellen, segít elmulasztani az ekcémát.
Étkezés után, bő vízzel, naponta 3* 250–500 mg kell szedni, amennyiben a máj működését, vagy diétáját szeretnénk elősegíteni vele.

Guarana
A guarana egy örökzöld kúszónövény, mely az Amazonas esőerdeiben őshonos, és elsősorban Brazíliában termesztik A guarana alapvetően a koffein növényi formája. A meglepő igazság a guaranával kapcsolatban az, hogy míg számottevően segít időszakosan fokozni az energiaszintet (ami intenzív edzés előtt vagy reggel, ébredés után lehet jó kis „pörgető” hatást jelent), zsírokat lebontó és mobilizáló, energiává történő felhasználásukat elősegítő hatása egyfajta természetes zsírégetővé teszi. A guaranát tipikusan más stimuláló növényekkel együtt kombinálják, hogy így fokozzák zsírégető tulajdonságait. Lásd Koffein! A guarana potenciális zsírcsökkentő és energiafokozó hatásain felül a szexuális ösztönöket is fokozza, így növelve az általános elégedettség érzését, és ezáltal csökkentve az öngyilkossági hajlamot.
A javasolt felhasználandó mennyiséget általában 500 és 1,000 mg között határozzák meg, napi 3 alkalommal. A guaranát 22% koffeinre szokás standardizálni – egyszerűen szólva, 200 mg koffeinnel egyenértékű mennyiséghez 900 mg guaranára van szükségünk.

Ginzeng
A Ginseng egy adaptogén növény, melyet világszerte ismernek immunrendszer erősítő, agykapacitást növelő, szívet megóvó és stresszcsökkentő hatásairól. A gyógynövény-kereskedők „normalizáló” vagy „erősítő” anyagként emlegetik, és azt állítják, hogy automatikusan a test azon részében kerül felhasználásra, ahol szükség van rá. Kutatások alapján a panax ginseng a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos: - Vírusos fertőzések - Hepatitisz - Herpesz - Függőségek - Depresszió - Fáradtság/gyengeség - Stressz - Sugárfertőzés
A Ginsengből általában napi 250–500 mg ginzengkivonatot ajánlanak.
A túlzott mennyiségek fogyasztása álmatlanságot, orrvérzést, fejfájást, idegességet, hasmenést, bőrkiütéseket és hányingert okozhat.

B6-vitamin
Általánosan ajánlott: szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szélütés megelőzésére, depressziós tünetek enyhítésére, álmatlanság enyhítésére, alagút-szindróma kezelésére, a premenstruációs szindróma tüneteinek csökkentésére, asztmás rohamok enyhítésére Minden más vitaminnál, vagy ásványi anyagnál több folyamatban vesz részt a szervezetünkben. A B6-vitamin vízben oldódó vitamin, elterjedt neve még a piridoxin is. B6-vitamin hiányában bőr- és nyálkahártyatünetek, vérszegénység, ideggyulladás, bőrtünetek, bőr érzékennyé, sérülékennyé válik, bőrgyulladás, kopaszodás, repedezett, száraz bőr alakulhat ki, általános tünetek: gyengeség, levertség, fáradtság léphetnek fel. A B6 képes lehet növelni a szénhidrát anyagcsere hatékonyságát a glikogén lebontás fokozásán keresztül. Az idegrendszer és bőr működésében is részt vesz, de a csontok kollagén képzésében és a hemoglobin szintézisében is alapvető szerepe van. Fokozza a magnézium beépülését a szívizomzatba. Hányás és hányingercsillapító tulajdonsággal rendelkezik, ezért terhesség, sugárterápia esetén kedvező hatású. A hiánya az immunrendszer működésének gyengülésével jár, elősegíti az érelmeszesedés létrejöttét a homocisztein metabolizmusában bekövetkező zavar miatt, de szőrzet kihullás, bőrgyulladás, ideggyulladás, levertség és vérszegénység is kialakulhat az elégtelen pótlás következtében.
Napi ajánlott mennyiség (RDA) 2 mg felnőtteknek. Kiegészítőkkel gyakran 15–50 mg/nap mennyiségben is bevisszük
B6-vitamin túladagolása hosszútávon idegkárosodást okozhat. Az idegkárosodás teljes mértékben visszafordítható a vitaminszedés megszüntetésével.

B12-vitamin
A B12-vitamin, vagy más néven (cyano)kobalamin egy metil-donor. A metil-donorok olyan anyagok, melyek metil-csoportokat (egy szén és három hidrogén atomból álló molekula) képesek biztosítani más molekulák számára, például a sejthártya alkotóinak és neurotranszmittereknek. A kobalamin metil-donorként érintett a metionin homociszteinből történő visszaalakulásában, illetve a megfelelő energia metabolizmusban, immun- és idegrendszer-működésben.
A kobalamin, mint azt a B-vitaminok közé sorolás is mutatja, egy vízben oldodó vitamin. Létfontosságú folyamatokban vesz részt: alapvető szerepet játszik a sejtszintű anyagcserében, különösen a DNS és RNS szintézisében, elengedhetetlen a sejtek megújulásához, kiváltképp a vörösvérsejtek képződéséhez létfontosságú. Ezenkívül a B12-vitaminra szükség van az idegeket borító hüvely, a myelin képződéséhez. Ám nemcsak a képzésben, azok védelmében is igen fontos szerepe van: a szervezetbe (pl. dohányzással) bekerülő cianidokat megköti, így méregtelenít, és ezzel védi a myelint a károsodástól. (Emiatt fontos a sclerosis multiplex kezelésében is, ami az ideghüvelyek roncsolódásával jár együtt.) További előnyei -Idegvédő hatása van, nemcsak a myelin képzésében vesz részt, de semlegesíti a táplálkozással és dohányzással bevitt idegkárosító cianidokat is. Hatásos lehet idegfájdalom, zsibbadás, fülzúgás esetén is. - A homocisztein szintjének csökkentésével a vérben mérsékli bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. - Segíthet megelőzni bizonyos ráktípusokat (pl. tüdőrák). - Hangulatjavító hatása lehet, így enyhítheti a depressziót. - Szerepe lehet az Alzheimer-kór megelőzésében, illetve a sclerosis multiplex kezelésében. - És főleg: a B12-vitamin létfontosságú, a nem megfelelő bevitel vészes vérszegénységhez, idegkárosodáshoz vezet.
A különböző egészségügyi szervezetek általá ajánlott napi adag felnőtteknek 2.4-3 mcg körül van, gyerekeknél valamivel alacsonyabb, 1 és 2 mcg között.
Parenterális bevitel esetén néha allergiás reakciók jelentkeznek. (Pl. kitüések.) Orálisan szedve szinte semmiféle mellékhatásról nem tudni.

Niacin
A niacin B3 vitaminként és PP faktorként is ismert. A nikotinsavat 1867-ben vonta ki Huber dohánylevélből, de vitamin funkcióját ekkor még nem fedezték fel. Hiánybetegségét, a durva bőrt (pelle agra) már 1735-ben megfigyelték, de csak 1915-ben igazolta Goldberg, hogy a betegség kialakulásának táplálkozási okai vannak. 1937-ben Elvehjem és Spies mutatta ki pellagra-preventív (PP) tulajdonságát.
A B3-vitaminnak vitaminként két azonos aktivitású molekulája van, a nikotinsav és nikotinamid. Testünkben a nikotinamid az aktív forma, nagy része nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD) és nikotinamid-adenin-dinukleotid-foszfát (NADP) -ként fordul elő szervezetünkben. Ezek számos enzim működéséhez szükségesek. A szénhidrát, zsír és fehérje metabolizmusban nélkülözhetetlenek, a sejtek elektronszállításában is óriási szerepük van. A vitamin legnagyobb raktára a máj. Fehérje gazdag táplálkozás esetén nem alakul ki komoly hiányállapot (ez egyébként manapság csak fejlődő országokban gyakori), mivel triptofánból is képződik testünkben niacin. Vízben oldódó vitamin, túladagolása nem ismert.
A B3 szerepet játszik a nemi hormonok, a tiroxin és az inzulin szintézisében is. A két vegyület egyaránt megtalálható a különböző készítményekben, de a vitaminhiány megelőzésén kívül nem azonos a felhasználási körük. A niacin forma a vér koleszterin-szintjét csökkenti hatásosan, míg a nikotinamid forma az ízületi gyulladás (reumatoid arthritis és osteoarthritis -arthritis ~ ízületi gyulladás) kezelésében hasznos. Utóbbi lassíthatja vagy meggátolhatja az I-es típusú cukorbetegség kialakulást, valamint antikarcinogén hatása is van. A nikotinamid növeli az inzulinérzékenységet és az inzulin szekréciót, több vélemény szerint is képes az I-es típusú cukorbetegség kezdeti fázisában kitolni az inzulinigény növekedésének bekövetkeztét.
Ajánlott bevitele nőknek 15 mg/nap, férfiaknak 18 mg/nap, állapotos és szoptató nőknek 17–20 mg/nap. Fogamzásgátló szedése, nagy terhelések növelik az igényt. Energiafogyasztásra vetítve 1000 kcal energiára kb. 6,6 mg niacinnal számolhatunk mint ajánlott mennyiséggel, de 15–20 mg/nap-ra diéta esetén is szükség van! Sportolók igénye 30–40 mg/nap.
Csak orvosi előírásra szedjünk nagy dózisban niacint, mivel a veszély (májkárosodás) ebben az esetben elég nagy.

Ellenjavallat
Az ismertető címke általában hangsúlyozza, hogy az energiaital nem ajánlott:
- gyerekeknek,
- terhes nőknek,
- szoptatós anyáknak,
- magas vérnyomásban szenvedőknek,
- szívbetegeknek,
- koffein érzékeny személyeknek.
- alkohollal együtt fogyasztva.

Link: http://hu.wikipedia.org/wiki/Energiaital

Címkék: wiki energiaital meghatározás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://energiaitalok.blog.hu/api/trackback/id/tr451968941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása