Energiaitalok testközelből

A blog a különböző Magyarországon forgalomban lévő energiaitalok tesztelésével, elemzésével foglalkozik. Az energiaitalokról részletes leírás illetve azok tartalmáról egy átfogó táblázat található minden tesztben. A pontok 0-5-ig terjedhetnek annak függvényében, hogy az adott rész mennyire jó, vagy éppen mennyire rossz (0 legrosszabb, 5 legjobb). A kritikáink csak a saját véleményünket tükrözik!

Feedek

Archívum

Hogyan hat az energiaital?

GabrielHu 2010.05.02. 20:17

Hogyan hat az energiaital?

Hosszú vezetés közben, egész éjszakás buli alatt, vagy egy rémesen nehéz vizsga előtti éjjelen minden különösebb gondolkodás nélkül hajtjuk fel kedvenc energiaitalunkat, és nem különösebben érdekel minket, hogy mivel éri el varázslatos élénkítő hatását.
Két fő összetevője a cukor és a koffein. Egy energiaital átlagosan 80 mg koffeint tartalmaz, ami körülbelül megegyezik egy csésze kávé koffeintartalmával. Ezen túl még egyéb anyagok is találhatóak benne, amelyek javítják a teljesítőképességet, és fokozzák az éberséget.

Nem meglepő talán, hogy az energiaitalok Japánból származnak. Első ízben egy ottani gyógyszeripari vállalat „kutyult” ki ilyen italt 1962-ben, a saját alkalmazottai számára, hogy azok az éjszakába nyúlóan is produktívan tudjanak dolgozni…
Ebben az első energiaitalban már helyet kapott a taurin, amely azóta is állandó hozzávalója a legtöbb teljesítményfokozó innivalónak. A taurin egy aminosav, az emberi szervezet maga is előállítja, és a szívverés, valamint az izmok összehúzódásának szabályozásában van szerepe. Élettani hatása még nem pontosan ismert, de elősegíti a glükóz sejtekbe áramlását, így energiát biztosít, és növeli a fizikai teljesítőképességet. A ginzeng, a guarana mag, és a ginkgo biloba mind növényi összetevők, és a szakirodalom szerint energizáló hatásúak, valamint növelik a koncentrálóképességet. A B vitaminok a cukor energiává való átalakításában segédkeznek, és javítják az izomtónust.

Az energiaitalok általában véve nem veszélyesek az egészségre, de nem árt, ha mértékletesen fogyasztjuk őket. A túl sok koffein heves szívdobogást, kellemetlen túlpörgött állapotot eredményezhet. Jelentős a vízhajtó hatása is, ezért megterhelő sportoláshoz, vagy egész éjszakai táncoláshoz nem célszerű nagy mennyiségű energiaitalt inni: a fokozott vizeletürítés és az erős izzadás vészes kiszáradáshoz vezethet. Ugyanígy dehidratációt okozhat az energiaital és a tömény alkohol keverése, ráadásul alkoholmérgezést szenvedhetünk, mivel az energiaital okozta éberség miatt nem vesszük észre, hogy ténylegesen mennyi szeszesitalt fogyasztottunk!

Forrás: http://www.energiadrink.hupont.hu/4/hogyan-hat-az-energiaital

Címkék: hírek hatás energiaital

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://energiaitalok.blog.hu/api/trackback/id/tr51969478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása